Chefen lägger på luren när hon hör det är jag.
Det finns en person som inte blivit hörd i kommunens utredning i fallet Vera: Vera själv.
Nu träder hon fram med sitt riktiga namn.
– Det känns viktigt att visa att det här har hänt en människa. Det känns det som att kommunen har glömt, säger 84-åriga Elsa som i våras våldtogs av en man i hemtjänsten.
LÄS den osannolika berättelsen - ge Elsa all support ni kan och vill och kräv att KSO lämnar sin post. Han har inte besökt henne med största blomsterbuketten, det hon vill kalasa på (godis och dryck) - och varför inte en URSÄKT - Läs allt han skriver om pengar som inte räcker till våld mot kvinnor mm
I en utredning sågar kommunen totalt sitt eget agerande
Men när UNT vill ställa frågor om detta är det locket på
Att de rödgröna säger nej till en utomstående granskning av hemtjänsten vittnar om bristande probleminsikt.
Kvalitetsbrister i Uppsalas äldreomsorg
Efter många om och men och med omfattade politiskt engagemang har kommunfullmäktige nu beslutat att sluta upphandla äldrebostäder enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Från UPS sida är förhoppningen att fokus kring äldreomsorgens utveckling nu övergår från organisationsformer till kvalitet och innehåll i verksamheten.
Det så kallade Silveravtalet mellan kommunens styrande partier och UP ska vara en plattform för utvecklingen av äldreomsorgen under de närmaste åren. I avtalet finns flera goda föresatser och förslag, som vi hoppas också omsätts i handling och inte bara blir ”vackra ord”. Det förutsätter dock att ersättning till utförarna höjs väsentligt och indexregleras. De senaste åren har de privata utförarna missgynnats inom LOV-systemet i förhållande till kommunens egna utförare, vilket riskerar drabbar de som valt att bo på ett privat äldreboende. Det bör vara självklart att alla utförare behandlas lika vad gäller de ekonomiska förutsättningarna.
För att uppfylla ambitionen att bli en av de bästa kommunerna i landet för äldre behövs mer fokus på innehållet i vården och omsorgen. I Socialstyrelsens årliga enkät ”Vad tycker äldre om äldreomsorgen?” framgår att Uppsala kommun även 2023 låg under riksgenomsnittet vad gäller nästan alla av de 21 variabler som ingår i undersökningen.
I enkäten mäts till exempel hur man trivs i sin lägenhet, om man fick plats på det äldreboende man ville bo på, hur maten smakar, om personalen har tillräckligt med tid, om det är tryggt på boendet, om man upplever ensamhet, om man är nöjd med de aktiviteter som erbjuds och om det är lätt att få kontakt med personalen vid behov. Dessutom finns en övergripande fråga om man sammantaget är nöjd med sitt äldreboende.
I alla frågor utom tre ligger Uppsala under riksgenomsnittet.
I en fråga sticker Uppsala ut positivt; Fick du plats på det äldreboende du ville bo på? 93 % svarade Ja. Det är sannolikt en effekt av LOV-systemet som gett ett överskott av bostäder och därmed stor valfrihet för de som beviljats plats på ett boende.
Det är också intressant att notera de stora skillnaderna i utfallet för de 35 boendeenheter som ingår i enkäten. Av de elva enheter som har värden över riksgenomsnittet utmärker sig Myrbergska gården, Andreas And och Juliahemmet. Det kan även noteras att av de elva enheter med värden över riksgenomsnittet är åtta privata och tre kommunala.
Från UPS önskar vi att kommunen liksom privata vårdgivare mer konsekvent arbetar med att ta vara på de goda exemplen som finns i kommunen till gagn för boende på äldreenheter som inte har så bra resultat.
UPS förhoppning är således att kommunen de närmaste åren mer fokuserar på vårdens och omsorgens kvalitet och då utgår från de boendes och anhörigas synpunkter i den kvalitetsutveckling som nu måste till. Ambitionen bör minst vara att kvaliteten i kommande mätningar ligger över riksgenomsnittet! För att uppnå detta måste ersättningarna till utförarna höjas väsentligt redan i budgeten för 2025.
För Uppsala Pensionärsföreningars Samarbetsråd (UPS). 2024-08-13
Hans Nordström Niklas Rommel
Ordförande Vice ordförande
Medlemmar i pensionärsorganisationen SPF Seniorerna undrar varför deras inflytande i Uppsala är lägre än på riksnivå och efterlyser en bättre dialog med kommunpolitikerna.
Större inflytande i politiken för Uppsalapensionärerna, tack. Det önskar sig insändarskribenterna, medlemmar i SPF Seniorerna. 2024-10-05 16:00 Lars O Ericsson, medlem i SPF Idun Harald Nordlund, medlem i SPF Luthagen. Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Pensionärsorganisationerna utövar en stor påverkan på seniorpolitiken. Detta gäller i stor utsträckning SPF Seniorerna. En del av förklaringen står att finna i idogt arbete och direkta kontakter med politiska beslutsfattare. Bland exemplen på förändringar till gagn för seniorer kan nämnas att den åldersgräns vid 80 år, i opinionsundersökningar, som Sveriges television och Sveriges radio har tillämpat, har tagits bort efter SPF:s påverkan. SPF har tydligt påverkat i skattefrågor och har fått till stånd en översyn av pensionssystemet.
Man har också givit upphov till inrättandet av ett hemtjänstindex, till vilket de flesta kommuner anslutit sig. ”Hemtjänstindex är en sammanvägning av data som på olika sätt indikerar kvalitet i hemtjänsten. Syftet är att underlätta kommuners kvalitetsanalyser och prioriteringar.” Indexet publicerades första gången i november 2022 och uppdateras årligen.
Andra exempel är att Pensionsmyndigheten har tagit till sig av upprepade erinringar från pensionärsorganisation om att pensionssystemet måste ses över. Som ett led i strävandena att bryta isolering och ensamhet har en app, Mötesglädje, skapats.
På lokal nivå i Uppsala är den direkta påverkan på politiken inte lika tydlig. Formerna för kontakterna med politiker uppfattas som omständliga. Korta kontaktvägar måste eftersträvas. Återkopplingen från politiken är nästan obefintlig. Det samråd, som i dag äger rum, är i form av möten med representanter för äldrepolitiken och KPR (Kommunala pensionärsrådet), utsett av UPS (Uppsala pensionärsorganisationers samarbetsråd). Synpunkter dryftas, men med få resultat.
Kommunstyrelsen i Uppsala måste ta initiativ som syftar till att skapa närmare kontakter mellan pensionärsorganisationerna och ansvariga politiska organ i kommunen. Härutöver måste kommunen tillse att förslag, som framförs i samråden, alltid tas upp för ställningstagande i berört politiskt organ.
Det finns många kommuner att lära av, inspireras. Hemtjänstindex använder både SPF och PRO. Annat är Svenskt Näringslivs olika index som ger möjlighet att jämföra sig - och få tips hur man kan ta de kliv man siktar på. Uppsala ligger fortfarande lågt - och företagare får ingen respons och funderar att flytta.
Kommunens hemsida måste förbättras. Visa alla (för många) projekt som inte hinns med. De skall följa regler och lagar - fördela ansvaret, insändare, foton (en person kan omöjlighet täcka allt).
Göteborg ska vara en bra plats att åldras på. Befolkningen blir allt äldre och med en inkluderande och tillgänglig miljö kan fler invånare vara självständiga och ha ett gott liv
Hur staden kommunicerar och informerar är av stor vikt för att seniorer ska kunna ta del av stadens tjänster, hålla sig uppdaterade och vara självständiga.
Stadsutveckling
Framtidsutvecklare
Parad för ett åldersvänligt och demensvänligt samhälle! Kom och delta i hyllningen till livet torsdag 22 augusti! Ta med mormor, kompisen, grannen och bidra till en festlig parad.
— Varför inte ta på dig festkläder, din finaste hatt, ta med dig en uppblåst ballong eller något annat du tycker är fint?
Tillsammans går vi för ett vänligare samhälle att leva och åldras i, säger Emma Matsson, Åldersvänliga Göteborg.
ALLT som rör Åldersvänliga Göteborg finns samlat - bara att välja, läsa och inspireras
Uppsala kommun behöver en modernare hemsida.
Äldrevänlig kommun
Här hittar du spännande evenemang och nyheter för seniorer i Uppsala kommun.
Välkommen till Gävle och Järnvägsmuseet
Upplev utställningarna som berättar om Sveriges järnvägar, dess människor och framtid. Åk mini-tåget, besök stationshuset Hennan och missa inte fordons-magasinet Tåghallen – en av världens största fordonssamlingar inom järnväg.
Positiva omdömen strömmar in - allt är så genomtänkt och trevligt presenterat
Fjärdhundraland är en guldgruva att ösa ur, att upptäcka
Sigtuna Upplev 1000 år av historia
Sigtuna är världens runstenstätaste plats och Sveriges första stad. Här ligger även det minsta rådhuset
Österbybruks herrgård
Underbart att läsa om allt som görs i de olika destinationerna - allt som har gjorts för att skapa detta välkomnande. De arbetar tillsammans
Som Östersund skiver: Allt vi gör, gör vi för att människor skall tycka om Östersund!
Välkommen! Här berättar vi om vårt arbete med platsutveckling och besöksnäringsfrågor
Destination Östersund arbetar med platsutveckling, marknadsföring, möten & event, projektverksamhet och driver Turistcenter
Söker du turistinformation? Mer information om vad du kan uppleva här i Östersund hittar du på länken nedan:
Besök Visitostersund.se
Tillsammans för Östersund
Visst blir man glad när man får syn på en skylt med Turistinformation! - det kan även gälla att bli inspirerad av andras hemsidor. Många utrycker sina önskemål - på olika språk - och de kan få hjälp att välja ur det stor utbudet - som något extra just idag
Västerås är bara en expressbussresa på 90 minute bort - och de inbjuder till ett city med mötesplatser som vi satsat lite extra på, nämligen Torggatan, Hantverkargatan och Sturegatan, Vasaparken, Stora Torget och en delsträcka av Vasagatan.
Här finns något för alla åldrar. Här hittar du bland annat spännande aktivitetsytor för rörelse, lek och bus. Men också andra upplevelser och utställningar som du inte vill missa!
Vi är många som samverkar för att skapa trivsamma utemiljöer och ett mer grönare, levande city och det här är ett viktigt steg för att uppnå den målbild som finns för Västerås innerstad.
Satsningen bygger också på det utvecklingsförslag som Ungdomsdialog tagit fram. Projekten ingår i Kraftsamling, ett samverkansarbete mellan Västerås Citysamverkan, fastighetsägare, företag, organisationer och Västerås stad för att tillsammans utveckla Västerås city.
Det började med New York. Hur gör man en megastad som New York mer människovänlig? Hur kan Times Square bli ännu mer ikonisk?
Upplev Rotterdam. Vad får städer och människor att blomstra? Det behövs gröna oaser och andningshål. Höga hus, breda gator och för mycket asfalt är som ogräs för livet i staden.
Vad är det som får oss att sakta ner och långsamt promenera genom staden? Gatorna måste vara smala, mysiga och fulla av liv. Upplev Melbournes nya, berömda smala gator
Oslo var först. Varför förvandlas gamla hamnområden till bostäder över hela världen? Därför att vi alltid har attraherats av det glittrande vattnet, menar arkitekten Jan Gehl. Oslo har varit snabba på att utnyttja detta
Kan bristen på medborgarperspektiv i stadsplaneringen illustreras tydligare
Nu berövas vi alltså den park som vi ville ha, Seminarieparken, och får i stället en park som ingen har frågat efter, den nya stadsparken. Kan bristen på medborgarperspektiv i stadsplaneringen illustreras tydligare?
Att Uppsalas stadsutveckling inte handlar om demokrati utan om makt kan inte ha undgått någon vid det här laget. Det skriver Thomas Klang.
Erik Pelling, Linda Eskilsson och Tobias Smedberg presenterade planerna för den blivande parken intill Fyrishov. Leende - kommunalråden med händerna i byxfickorna: Helt respektlöst, inga medborgare finns med. Sveriges fjärde största stad måste marknadsföras professionellt. Foto: Johan Heimer
Det är hårda tider för byggbranschen. Och än värre blir det när kommunen är en motpart och inte en partner. I stället för att politik, kommun och näringsliv sätter sig vid samma bord och pratar lösningar föreslår nu Socialdemokraterna att öka andelen projekt på mark som ägs av kommunen.
Det finns flera verktyg för att stimulera, förenkla och möjliggöra ett ökat byggande som kommunen kan använda, bara den politiska viljan finns. Tidigare arbetade vi gemensamt över partigränserna för att öka antalet byggföretag som är verksamma i vår kommun och attrahera fler som är med och tar ansvar och bygger i Uppsala. Det var framgångsrikt.
Men nu när tiderna är svåra är svaret från S, V och MP att ta hem projekten och göra mer själva. Att tro att kommunen som organisation eller markägare ska göra allt är helt enkelt fel. Marknadens efterfrågan, projektets kvalitet och möjlighet till realisering måste vara prioriterat – inte vem som äger marken.
För att förbättra medborgardialogen och vara en partner – inte en motpart måste Uppsala jobba mer tidigt, tydligt och tillsammans. Här behöver vi verkligen satsa.
Moderaterna vill att Uppsala kommun ska arbeta med så kallade byggherreplaner, vilket frigör personella resurser för kommunen. Tid är pengar. Viktig tid som kan läggas på exempelvis medborgardialog, för att ta fram ännu bättre detaljplaner för nya bostäder som kan bli människors hem.
Seminarieparkens hundraåriga träd skövlas. Sluta upp med att beställa visionsbilder. Staden ska utvecklas för oss människor - inte vi människor till en klåfingrig fastighetsutveckling av staden
Robin Rushdi Al-sàlehi UNT 5 juli 2023
Ge kommunens upphandlingar stöd - inför ett medborgarråd
Ett medborgarråd som kan stöttaupphandlingsstaben, nämnderna och säkerställa att informationen kring miljö-och hållbarhetskrav efterföljs av alla de upphandlade organisationerna.
Robin Rushdi Al-sàlehi UNT 31 mars 2024
Kommunens upphandlingar
Granskning av inköp och upphandling
Se:
Avtalstrohet sid 15
Samlad bedömning sid 22
Visa resultaten
Ett av de vanligaste missförstånden bland politiker, oavsett politisk hemvist, är att de betraktar skattepengarna som sina egna.
Therez Almerfors och Moderaterna är tillsammans med Kristdemokraterna de enda partier som föreslår skattesänkning
Det vittnar om politikersjuka ...... Uppsalas kommunalskatt är högre än förortskommuner norr om Sthlm och med U-a jämförbara kommuner i landet.
Att det är invånarnas pengar leder till en viktig slutsats: bara nödvändig verksamhet borde genomföras
Karl Rydå UNT 21 okt 2023
Ännu ett klokt inlägg som visar på vad som måste och kan bli bättre.
Therez Almerfors och Sofia Andersson UNT 7 januari 2024
I Uppsala finns det många ensamma människor och många familjer som lever i utsatthet och utanförskap
Vi kämpar för
ett Uppsala där ingen lever i hemlöshet
ett Uppsala där man kan leva i trygghet
ett Uppsala där vi möter varandra med respekt och värdighet
ett Upsala där det finns möjligheter att börja om
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag
Hur kan det saknas pengar för Uppsala Kvinnojour?
Sten Widmalm
Uppsalas styre måste bekänna färg
För att hjälpa våldsutsatta krävs politisk vilja. Vi ser att S, V och MP har massvis med vilja när det skall byggas. Viljan att förhindra en kraftig nedskärning av Uppsalas kvinnojour saknas - 2,4 miljoner kr.
Ehsan Nasari, kommunalråd C, Viviane Obald ledamot C socialnämnden, Edwin Hovemyr ersättare C socialnämnden
Många inlägg från UNT - och från Kommunen hur Hanna Victoria Mörck (V) valdes in - se också all granskning av PWC - många miljoner medborgarnas pengar inte använts korrekt
Uppsala kommun borde skämmas (Borttaget)
Nya insändare idag - Pellings inlägg är inte värdig en SKO i nationens fjärde största kommun. Visa förebilder! NU - vi andra är inte här om 100 år.
Det som är bra för äldre är bra för alla!
Var ska parkbänkarna finnas? Gävle frågar bänksittarna.
Åldersvänliga Norge
Åldersvänligheten behöver bäras av alla människor överallt – oavsett epitet och roller betonar Kenny Jansson, samordnare för äldrevänlig kommun i Uppsala
Inspireras av deras hemsida. Strukturerad, informativ, lätt att hitta det man söker.
Här finns många intressanta avsnitt som det med olika Dialoger:
Att ha varit i final är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg framåt. Det sätter Helsingborg i ett europeiskt och globalt sammanhang som är bra både för staden och det lokala näringslivet, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör.
När man går genom Uppsala möter man många vackra och intressanta byggnader. De väcker frågor om byggnaden och vad den använts till, vem har bott och verkat här, vem var arkitekten? Vad används den till idag och vem äger och förvaltar byggnaden?
Tanken med min hemsida är att du skall få svar på några av de frågorna. Blir du nyfiken och vill veta mer är tanken att mina presentationer, berättelser skall ge ytterligare information.
Uppsala erbjuder varje år nya resultat från arkeologiska utgrävningar. De nyss avslutade grävningarna på Stora torget har gett nya rön motsvarande de som gjordes på västra sidan om Fyrisån - medeltida hantverkskvarter. Mer från Arkeologibloggen
När man går genom universitetsparken är det inte lätt att inse hur många byggnader, hur många hundra år av historia som ligger lagrade under markytan. En gata, Rundelsgränd, som mynnar mot parken på norra sidan ger en hint om att det har funnits en rundel här, en rundel som hörde till en borg. Tittar man på den här ritningen framgår att Rundels gränd tidigare gått genom parken. Och rundeln var det norra tornet på Ärkebiskopsborgen
Arkeologerna har undersökt den norra delen av Rundelsgränd och gjort stora fynd där och längs S:t Johannesgatan. "De bevarade kulturlagren visade sig vara oväntat tjocka. Först när vi kommit ner på ett djup av dryga två och en halv meter hittade vi en nivå som var helt opåverkad av människor"..
Ärkebiskopen säkrade de andra infartsvägarna till Uppsala - som på den tiden var vattenvägar. Almare Staket hörde till de viktigaste och den förstördes. De andra är Biskopstuna och Biskops Arnös historia samt Aktuellt Biskops Arnö
Under de senaste åren har arkeologiska utgrävningar gjorts där av professionella arkeologer och amatörer. Borgen som en gång var en av Sveriges mäktigaste byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna
Arkeologerna och Österåker berättar här om resultat och planer för Biskopstuna!
Här presenterar jag ett axplock av det som finns - klicka på länken så får du mer information.
Som du säkert förstår finns det ett otal av byggnader, personer, upptäckter och intressanta "saker" i det härliga Uppsala och dess omnejd
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag