Sidhuvudbild
Meny

Bildvävar

Virtual Friends I Stadsbibliotekets glasade innergård - på tegelväggen mot nya hörsalen - hänger en fantastisk väv i gobeläng-teknik. Det är Berit Sahlströms Virtual Friends.

Berit Sahlström har valt att porträttera personer som genom sitt skrivande fått betydelse för henne.

De är från vänster: Ulrika Knutson, Selma Lagerlöf, Per-Anders Fogelström, Kristina Lugn, Ellen Key, Hanna Pauli med janusansiktet Hanna/Berit, Helena Henschen, Germaine Greer, Moa Martinson, Simone de Beauvoir, Sonja Åkesson, Judith Butler och Jamaica Kincaid

Bilden är en parafras på Hanna Paulis Vänner från början av 1900-talet.

Universitetshuset

Kvinnorum De många porträtten av män i universitetshuset har nu fått sällskap av vävda kvinno-porträtt.

I Kvinnorum lagras nutid och dåtid som bilder i och av bilder. På bordet ligger handlingar och rapporter som knyter an till universitetsledningens. Kvinnorna på väggen är Lisa Rolf, Sonja Lyttkens, Alva Myrdal, Lydia Wahlström och Elsa Eschelsson. Kvinnan i grönt i den stora fåtöljen är Klara Johansson, hon i vitt som sträcker på sig, armarna över huvudet, är Greta Beckius.

Berit Sahlströms väv är inspirerad av ett grupporträtt och ett foto från universitetets ledningsgrupp. Grupporträttet är från ett möte i den teologiska fakultetsnämnden med Nathan Söderblom som ordförande

Lisa Rolf

Lisa Rolf tillhörde den generation av tidiga kvinnliga akademiker på 1910-talet i Uppsala som gjort stora avtryck. Hon finns med på Berit Sahlströms väv Kvinnorum. Lisa Rolf kom att bli Lunds första stadsbibliotikarie

Pionjären

Pionjären Första kvinnan - Betty Pettersson - skrevs in 27 februari 1872 på fil. fakultet. Fick begära dispens, kvinnor ägde endast formellt tillträde till med. fakultet.

Först att avlägga akademisk examen var Hildegard Björck - medicofilosofisk examen 27 maj 1874

Ellen Fries

Ellen Fries Ellen Fries disputerade 1883 som första kvinna. Avhandlingen var "Bidrag till kännedomen om Sveriges och Nederländernas diplomatiska förbindelser under Karl X Gustafs regering".

Hon hyllades som den föregångare hon var.

I samband med disputationen uttryckte Oscar Alin till Ellens föräldrar att visst, hon var den första, han hoppades hon skulle bli den sista.

Gerd Enequist

Gerd Enequist - väv Berit Sahlström Gerd Enequist växte upp i Luleå, tog studenten i Göteborg och kom till Upp-sala efter att ha avlagt en folkskol-lärarexamen.

Efter studier i några olika ämnen över-gick hon till geografi och disputerade 1937 på ”Nedre Luledalens byar” - "The villages of the Lower Lule River valley". Vid sin disputationsmiddag blev hon "ombedd" att lämna efter kaffet för att lämna herrarna i fred vid drinkbordet.

1949 utnämndes hon till professor, den första kvinnliga professuren i geografi i landet och den första kvinnliga professorn över huvud taget vid Uppsala universitet. Den 17 december 1999 anordnades ett symposium för att hedra henne och för att uppmärksamma att det bara var 50 år sedan Uppsala fick sin första kvinnliga professor. Under 50 år, ända fram till 1998, behöll hon rollen som den enda kvinnliga professorn i ämnet.

Läs om hennes framgångsrika liv inom och utanför akademien på Gerd Enequist-symposium: 50 år sedan Uppsala fick sin första kvinnliga professor och Gerd Margareta Enequist

Karin Westman Berg

Karin Westman berg Startade Könsrollsseminariet 1967 i Västgöta nations källare. Seminariekulturen präglades av öppenhet, intressanta och intelligenta samtal - ingen var rädd att komma med inlägg. En ny forskarvärld öppnades.

Startade Kvinnolitteratur-projektet. Arbetade oavlönat,

Fick genom ett upprop en personlig forskartjänst i kvinno- och könsrollsfrågor 1978 och 1982 tilldelades hon professors namn.

Respekterad för att ha talat på Bollhusmötet - den enda kvinnan

Stubbe.jpg

Ny överbibliotekarie

Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag