Sidhuvudbild
Meny

Konstens Uppsala

DSCN2617.JPG Konst finns i olika skepnader runt om i Uppsala - såväl utomhus som inomhus.

Det här är min favorit.

Konstnären Sivert Lindblom berättar på ett fiffigt sätt att hundar och bibliotek hade något gemensamt under de år som är inristade där.

Blir du nyfiken? Det här är ett konstverk som de flesta går förbi utan att upptäcka det. Gå på spaning, du har fått en ledtråd.

Djungeln vaknar SLU Konsten är dels kommunens Offentliga konst dels konst som tillhör Uppsala universitet, de olika studentnationerna, de linneanska trädgårdarna och SLU samt olika företag.

https://www.uu.se/sok?query=Konstsamlingen

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Uppsala Konstmuseum har stora samlingar och där presenteras olika utställ-ningar. Bror Hjorths Hus visar konstnärens hem och ateljé samtidigt som de har sepa-ratutställningar.

Det finns Gallerier runt om i stan och konst som donerats av personer som Anders Diös som tyckte att ett konstverk skulle pryda den byggnad som hans företag byggt.

En kyrka med konst

Missionskyrkans klockstapel Foto Birgitta Nordenman Besök även Missionskyrkan som har blivit en mötesplats för många. Där finns ett stort utbud av kulturaktiviteter - föredrag, musik - samt ett kafé och ett vackert kyrkorum.

Kyrkorummet är utsmyckat med konst av Olof Hellström. Olof Hellström dog den 4 april 2017 - han är rikt representerad runt om i Uppsala.

De lade grunden till dagens Uppsala

Jacob Ulfson Foto Anders Damberg Jacob Ulfsson och Sten Sture d ä lade grunden till universitetsstaden Uppsala 1477. Jacob Ulfsson var ärkebiskop och den som drev frågan att Uppsala skulle ha ett universitet - och det skulle grundas före Köpenhamn.

Det lyckades när Sten Sture d ä hade samma driv efter slaget vid Brunkeberg då danske kungen och hans trupper besegrats.

Deras ”minnesmärken” är svåra att hitta.- och att se.

Jacob Ulfsson står högt upp på en porfyrpelare vid domkyrkan med sin kanik.

Sten Sture d ä står med sin här uppe på Kasåsen

Statyer

014.JPG Runt om i staden står statyer över olika kända personer. Folke Bernadotte finns både i Carolinaparken och inne i slottet.

Erik Gustaf Geijer står i universitetsparken,

Sångarprinsen Gustav står vid Carolina Rediviva

Gunnar Wennerberg (Theodor Lundberg är konstnären) har fått sin plats i Carolina-backen tillsammans med Thomas Qvarsebos Glunten och Magistern.

Gustav Vasa står staty på slottets borggård och Dag Hammarskjöld i Slottsbacken och inne i slottet

Nathan Söderblom står utanför Ärkebiskopsgården och Karl XIV Johan i Carolinaparken

Garageportar

Inte en dag för tidigt Konstnär Lovisa Axellie Vasakronan har bjudit in kvinnor att dekorera och fräscha upp olika miljöer.

Därför dyker det oväntat upp garagedörrar som de här där.

Boat on Fyrisån Konstnär Olga Palchevskaya Vasakronan skriver: Våra stadskärnor behöver utveck-las för att fortsätta att attra-hera människor, men att göra stora förändringar i city tar tid.

Ibland tryter tålamodet och vi vill bara se att det händer någonting.

Boat on Fyrisån - till höger - finns inte mer, har blivit påkörd.

Aspius-3.jpg Den här ersatte Boat on Fyris

Den har också anknytning till vatten och Upplands land-skapsfisk aspen.

Hoppas du sett asp-trapporna i Fyrisån - vid Islandsfallet, Kvarnfallet och Ulva kvarn där den första aspen på 350 år passerade i juni 2020

Stubbe.jpg

Ulf Pettersson

Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag