Sidhuvudbild
Meny

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket är en pärla och värt ett besök av olika anledningar. Byggnadens arkitekt är Carl Nyrén. Han hämtade inspiration från Sydeuropa, tog basilikan som den ofta är utförd där som förebild. Det förslag han lämnade in kallade han för Olles Bokhall.

Läs mer om kvarteret - förr och nu - i boken Från bryggeri till bibliotek i Sandbacken redaktör Bo Wirmark.

Tillbyggnad

Stadsbiblioteket i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio Själva byggnaden och tillbyggnaden av Werket arkitekter smälter samman med ett bevarat handelshus. En skylt vid entrén visar att Erik Gustaf Geijer bott där med sin familj.

Tillbyggnaden har blivit en lyckad oas under glastakets lövverk. Där finns tidningar och tidskrifter från hela Sverige och olika delar av världen och både sköna lässtolar och bekväma arbetsplatser - allt för att skapa det extra vardagsrum som kommunen önskar med sina olika biblio-teken i stan.

Utställningar

Biblioteket har även olika utställningar, författaraftnar och intressanta föredrag.

Föredragen hålls i Mallas salong som fått sitt namn efter Malla Silfverstolpe - drottningen av 1800-talets salonger.

Barnavdelningen och Café

Berättelser Om Natten i brons inspirerad av Kitty Crowthers bok Sagor om natten. Foto B Nordenman Barnavdelningen Läsfabriken finns en trappa ner.

Den har byggts ut och blivit en avdelning med mycket luft och ljus. Arkitekten och många duktiga hantverkare har skapat ett trivsamt utrymme. Man har återanvänt och fräschat upp mycket av den inredning som redan fanns.

De har tänkt på platsens tidigare användning som bryggeri, kapsyl- och korkfabrik, samt närheten till Fyrisån. Vad hittar du som påminner om det?

Under ombyggnationen har många barn tyckt till kring Läsfabriken. I samarbete med förskolebarn har två scenografer också format några alldeles extra fina krypin.

Välkomna alla barn! Läsfabriken har även utgång/ingång mot/från trädgården.

Carl von Linnés Café Kardemumma

Carl von Linnés Café Kardemumma kan du få något att äta förutom allt gott till fikastunden. De har även en skön uteservering.

Eller ta ett parti schack

Schackspel2.jpg

ALMA-stråket

Tittskåpet Foto Birgitta Nordenman Ute på gården finns det avslutande konstverket i Alma-stråket. Det är Berättelser Om Natten av Helena Piippo Larsson. Titta även in i tittskåpet

Syftet med stråket är att inkludera barnets perspektiv i stadsbilden och att uppmärk-samma vikten av litteratur i alla åldrar. Det utgörs av fem konstnärers verk, inspirerade av var sin ALMA-pristagare

Mer konst

Urna  Sivert Lindblom Foto Birgitta Nordenman Redan när man närmar sig biblioteket syns den stora satsningen på konsten - som Carl Nyrén omsorgsfullt valde ut tillsammans med konstnärerna Sivert Lindblom och Åke Pallarp - för att låta den utgöra en viktig del i helheten.

Utanför på gågatan står Sivert Lindbloms Vriden pelare.

Räcket närmast väggen avslutas/börjas med en Bokmal.

Urnan som tidigare stod innanför grindarna står nu på gården. Gå runt den och titta - där finns många spännande figurer. På Sievert LIndbloms hemsida finns Jan Öqvists foton på urnan i närbild.

Hittar en text: Urnan – här ett ymnighetshorn i brons på en granitsockel – har fyllts med föremål ur konsthistorien. Här finns skärvor från en tvåtusenårig, arkaiskt leende, gudinnas ansikte. Fruktbarhetens gudinna, Venus, flankerar och ger oss ett tidsperspektiv på 15 000 år. Längst ner sitter en egyptisk skrivare från Gamla riket, böjd över sina hieroglyfer. Bredvid honom grimaserar en tyngdlyftare. Exemplen på mänskligt skapande i bild, leder oss in i böckernas värld. In till gestaltandet i skrift.

Var är hunden?

Hund  Sivert Lindblom Foto Birgitta Nordenman Utanför entrén finns en hund inristad - hittar du den? Konstnären är Sivert Lindblom.

Vad symboliserar årtalen - kom med på en vandring så berättar jag det o mycket mer som om Venus från Willendorf som blev portad på Facebook.

Virtual Friends

Virtual Friends Från Berit Sahlströms hemsida I den glasade innergården - på tegelväggen mot nya hörsalen - hänger en ny fantastisk väv i gobeläng-teknik. Det är Berit Sahl-ströms Virtual Friends.

Berit Sahlström har valt att porträttera personer som genom sitt skrivande fått betydelse för henne.

Personerna är från vänster
Ulrika Knutson, Selma Lagerlöf, Per-Anders Fogelström, Kristina Lugn, Ellen Key, Hanna Pauli med janusansiktet Hanna/Berit, Helena Henschen, Germaine Greer, Moa Martinson, Simone de Beauvoir, Sonja Åkesson, Judith Butler och Jamaica Kincaid

Bilden är en parafras på Hanna Paulis Vänner från början av 1900-talet.

Titta även upp i taket...

.... där ett vackert bladverk breder ut sig....

Mer konst

Laxness   Åke Pallarp

Det finns många intressanta konstverk som Åke Pallarps Laxness där Hekla sprutar rödglödgad vulkanisk lava och Island speglar sig i havet där isflaken flyter omkring

Lena Cronqvist har porträtterat sin man Göran Tunström och Ulf Trotzig sin hustru Birgitta. Konstverken är flyttade - letar efter informationen

Vi är med från det förra biblioteket

Stina Aronsson Foto Birgitta Nordenman En imponerande oljemålning - Sträckande svanar - av Bruno Liljefors hänger till höger när man kommer in är med. Det är också bysten i gips av Carl Eldh som föreställer August Strindberg. Den står längre in i lokalen

Bror Hjorth finns representerad med en byst av Stina Aronsson och träreliefen Säterjäntans söndag. Säterjäntans söndag inköptes till det förra bibliotekets musikrum.

Stubbe.jpg

Ulf Pettersson

Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag