På grund av sina stora in-satser för vetenskapen och Sverige adlades Carl Linnaeus 1757, men först 1762 godkände Riksdagen detta officiellt. Det nya nam-net blev Carl von Linné.
Utomlands är Carl von Linné mest känd som Carl Linnaeus
Det var vanligt att den som studerade till präst tog sig ett nytt namn, finare än det ursprungliga. Linnés far Nils Ingemarsson valde namnet efter en lind (linn på små-ländska) som fanns på går-den och ändrade det så att det lät latinskt - Linnæus.
En ättling till trädet växer nu i Linnéträdgården.
Man hör ofta om saknaden av Linnés verk - att allt såldes till England. Det finns dock fina samlingar i Sverige, på Carolina Rediviva finns en 50 hyllmeter stor Linnésamling, som omfattar både verk av och om Carl von Linné.
Där finns i princip hela hans tryckta produktion, från första upplagan av det banbrytande verket Systema naturae 1735 till Nemesis Divina, eller "Den gudomliga vedergällningen", som publicerades postumt. Där finns också samtliga avhandlingar som lades fram vid Uppsala universitet under Linnés ledning.
Dessutom finns en deposition från Linnéanska stiftelsen å Hammarby med verk som tillhört Linnés eget bibliotek. Dessa böcker ingick ursprungligen i den vetenskapliga kvarlåtenskap som 1784 såldes av Linnés änka Sara Lisa. Men en del av böckerna, i huvudsak medicin, skickades i slutet av 1800-talet tillbaka till Sverige med motiveringen att de inte passade in ämnesmässigt. Utöver Linnés produktion och hans egna böcker samlar biblioteket också all litteratur om Linné.
Naturhistoriska riksmuseet förvaltar också Linnésamlingar
År 2007 firade Carolina Rediviva Linné 300 år med en unik utställning. Där visades ett brett urval av bibliotekets ovärderliga Linnésamlingar som egenhändiga manuskript, brev, originalupplagor av banbrytande verk och sällsynta tryck.
Med utgångspunkt i det självbiografiska materialet fokuserade utställningen på tre huvudteman:
”Här gaf jag mig och inskrefs i Smålänska nation” – Linné och Uppsala
”Sjelf har jag, säger jag, sett det” – Linné på resande fot
”Vidga ryktet med handlingar” – Linné i världsperspektiv
Upptäck mer - det mesta om Carl von Linné i Linnésamlingar på Uppsala universitetsbibliotek
Statens Fastighetsverk förvaltar Linnémuseet och på deras hemsida finns många berömvärda artiklar
På Linnean Societys utbildningssidor finns mycket av intresse. The Linnean Society of London is the home of Carl Linnaeus in the UK.
Carl von Linné namngav 305 olika fjärilar, för alla utom 6 gäller namnen fortfarande.
Vill du se några av dessa fjärilar på närmare håll - och ute i naturen - skall du åka till Fjärilsstigen
Carl von Linné bodde och verkade i Uppsala under största delen av sitt liv. Här finns familjens bostad inne i staden som numera är Linnémuséet. Där finns också Linnéträdgården. Dessutom finns deras olika lantegendomar - Linnés Hammarby och Linnés Sävja.
Runt Linnés Hammarby finns ett återskapat jordbrukslandskap så som det såg ut under slutet av 1700-talet, innan laga skifte.
Ett av målen med kulturreservatet är att ge goda förutsättningar för bedri-vande av vetenskapliga studier kring det sena 1700-talets brukande och levnadsvillkor.
Avdelningen för agrarhistoria vid SLU har deltagit och deltar i flera mindre projekt på Linnés Hammarby.
Linné var känd för sina Herbationes. Vill du vandra i hans fotspår kan du välja någon av de åtta Linnéstigarna
Therez Almerfors och Sofia Andersson
Enligt Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över företagsklimat placerade sig Uppsala på plats 221 av Sveriges 290 kommuner, en plats vi i Moderaterna inte kan acceptera
Kommunen måste verka för ett näringsliv som trivs, för bara när näringslivet i Uppsala mår bra kan resten av Uppsala också må bra. Därför behövs ett nytt ledarskap som på riktigt skapar ett näringslivsklimat i toppklass.
På så vis kan våra företagare, och kanske självaste tomten, fortsätta vara med och bygga ett starkare och bättre Uppsala..
Och den viktigaste frågan är fortfarande obesvarad: Vad hade hänt om Elsas fall inte uppmärksammats av UNT?
Karl Rydå
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag