Torget har fått sitt namn efter det gula huset som står på snedden - jämfört ned de andra husen. Där lät Anders Celsius anlägga ett observatorietorn som syns på den här bilden (nu rivet). Han bodde i våningen under.
Huset har det självklara namnet Celsiushuset
Här ligger den stora S:t Per Gallerian. Gågatan går parallellt med torget och längs den finns apotek och ett flertal klädaffärer.
Här finns uteserveringar och lövträd som ger skugga.
När det lackar mot jul ställer tomten ut sin stora fåtölj dit alla kan komma med sina önskningar.
I början på 2000-talet kunde man fortfarande se och höra Frälsningsarméns blåsorkes-ter. Arméns julgryta var ett säkert kort liksom korvgub-ben Sune Gustavsson med kubb på huvudet.
Anders Celsius står staty vid ingången till St Persgallerian. Konstnären är Knut-Erik Lindberg. Celsius sträcker sin kvadrant upp i skyn - hans huvudämne var astronomi. Termometern som gjorde honom världsberömd håller han i den andra handen.
°C står som bekant för grader Celsius, men vem var Celsius? Celsius var en pionjär i att undersöka jorden och dess förändringar med hjälp av systematiska observationer och genom att påbörja långa serier av numeriska data, bland annat temperatur. Han inledde detta arbete i Uppsala 1722.
I Uppsala har vi en av världens längsta serier med vädermätningar.
Mätserien påbörjades av Anders Celsius den 12 januari 1722 tillsammans med hans professor Erik Burman. Varje dag gick man ut och mätte temperatur, lufttryck och vindriktning.
Genom åren har många olika personer bidragit till mätserien och den 12 januari 2022 blev den alltså 300 år lång.
Republikens president Alexander Stubbs tal vid galamiddagen i samband med statsbesök av Deras Majestäter Kung Frederik X och Drottning Mary av Danmark på Presidentens slott tisdagen den 4 mars 2025
President Stubbs tal
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag