Det var första gången en påve besökte Norden, påven var Johannes Paulus II och datumet var 9 juni 1989.
Påvens uppmärksammade besök var en avslutning på en rundresa i de nordiska länderna. Med start i Norge den 1 juni, fortsatte resan via Island till Finland och Danmark och avslutades i Sverige där Stockholm, Uppsala och Vadstena var de orter påven besökte.
Dagen inleddes med en ekumenisk gudstjänst i Domkyrkan tillsammans med ärkebiskop Bertil Werkström och andra svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor. Ärkebiskopen inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Därefter var Uppsala universitetet värd. Rektor professor Martin H:son Holmdahl hälsade välkommen och påven Johannes Paulus II föreläste om "Universitetet i människans tjänst".
Rektor överlämnar universitetets gåvor
Den katolska församlingen Sankt Lars var värd för dagens lunch.
På eftermiddagen hölls den stora mässan vid kungshögarna i Gamla Uppsala
Programmet till Promotionsfesten i Uppsala den 28 maj 2014 inleds med artikel och tal som hölls 25 år tidigare vid påven Johannes Paulus II besök i Uppsala.
De olika talen är:
- Påvebesöket vid Uppsala universitet – ett 25-årsminne, av Per Ström
- Uppsala universitets aula 9 juni 1989. Välkomsttal av rektor professor Martin H:son Holmdahl
- Universitetet i människans tjänst. Föreläsning av påven Johannes Paulus II
- Rektor överlämnar universitetets gåvor
Lennakatten satte stopp för påvens återresa
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag