Samerna är ett av världens ursprungsfolk och det enda urfolket i Europa. '
Gemensamt för världens urfolk är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring.
Ett urfolk åtnjuter ett folkrättsligt skydd genom till exempel internationella konventioner som FN och Europarådet antagit och som Sverige anslutit sig till.
Ett urfolk har rätt att bevara sin kultur.
Ett folk har också politiska rättigheter och samerna omnämns numera som ett eget folk i Sveriges grundlag..
Samerna bor i fyra länder Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Detta stora landområde kallas för Sápmi. Sápmi breder ut sig över hela den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till svenska landskapet Dalarna i söder.
Sápmi som begrepp innefattar både landet Sápmi och folket samerna.
Fångstgropsystem, boplatser, keramik, gravskick, hällmålningar och offerplatser vittnar om våra förfäders liv i norra Skandinavien. Små grupper av ett jägar- och samlarfolk vandrade in och bosatte sig efter kusterna när inlandsisen började smälta för mer än 10 000 år sedan. Det var jakten och fisket som gjorde att människorna överlevde.
Det första skrivna dokumentet om samerna är från 98 e. Kr. då en romersk historieskrivare berättar om ett jägarfolk i norr som går klädda i päls och lever i harmoni med naturen. Varifrån kom samerna? Ingen vet. Vi har alltid funnits här.
Therez Almerfors och Sofia Andersson
Enligt Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över företagsklimat placerade sig Uppsala på plats 221 av Sveriges 290 kommuner, en plats vi i Moderaterna inte kan acceptera
Kommunen måste verka för ett näringsliv som trivs, för bara när näringslivet i Uppsala mår bra kan resten av Uppsala också må bra. Därför behövs ett nytt ledarskap som på riktigt skapar ett näringslivsklimat i toppklass.
På så vis kan våra företagare, och kanske självaste tomten, fortsätta vara med och bygga ett starkare och bättre Uppsala..
Och den viktigaste frågan är fortfarande obesvarad: Vad hade hänt om Elsas fall inte uppmärksammats av UNT?
Karl Rydå
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag