Edward Clason är känd för de som tagit reda på vem som gett namn till Clasonska gården i den trio av byggnader - Carolina Rediviva, Geijersgården och Clasonska gården - som pryder korsningen vid toppen av Carolinabacken.
En annan är historien bakom porträttbysten av Olof Rudbeck d. ä. på Munkgatan
Edward Clason hade länge önskat att en bildstod, föreställande Olof Rudbeck, skulle resas utanför anatomiska institutionen vid Islandsbron - men utan framgång. Till hans 75-årsdag kunde elever och kolleger överraska honom. De hade samlat in pengar och låtit gjuta en staty.
Det hela började med Olof Rudbecks Anatomiska teater i Gustavianum. Där inrättades 1662 en förträfflig lokal för undervisningen
Verksamheten flyttade över till Nosocomium på 1700-talet och vid 1750-talets slut även till två rum i konsistoriehusets källarvåning - ett provisorium som blev långvarigt.. Mörkt och kallt, kakelugn installerades 1765 .
En ny byggnad räddade situationen och där fanns även en föreläsningssal. Fysiologi ingick i ämnet och Fritjof Holmgren fick möjlighet att inrätta det första fysiologiska laboratoriet tack vare att Edward Clason tackade nej till de rum som fanns för honom i egenskap av prosektor.
Lokalerna räckte inte till och en ny byggnad stod klar för invigning februari 1867.
1882 övergick Edward Clason till den ordinarie professuren i anatomi. Hans vägran att avge domareden accepterades. Det innebar dock att han inte kunde utses till rektor, prorektor eller medlem i mindre konsistoriet.
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag